Het Groninger Monumentenfonds

 

De provincie Groningen heeft 2166 rijksmonumenten, waarvan er 634 in de stad Groningen staan. Achter elk van deze monumenten schuilt een verhaal. De verhalen laten de geschiedenis van Stad en Ommeland zien en zijn een inspiratiebron voor velen. Het behoud van monumenten is belangrijk, de verhalen die erbij horen nog belangrijker. Daarvoor bestaat het Groninger Monumentenfonds.

Onderhoud

 

De geschiedenis van monumenten moet behouden blijven. De missie van het Groninger Monumentenfonds is om de verhalen én de geschiedenis van Groningen in leven te houden. Dit doet het Groninger Monumentenfonds door de monumenten goed te onderhouden. 

Verbetering

 

Het speerpunt van het Groninger Monumentenfonds is om monumenten die moeilijk rendabel zijn op te knappen en toegankelijk te maken voor verschillende doelgroepen. Dit vanuit de gedachte dat ook deze gebouwen een belangrijke bijdrage leveren aan de historie van de stad en provincie.

Exploitatie

 

Nadat het Groninger Monumentenfonds de monumenten heeft opgeknapt, gaan ze op zoek naar huurders die het pand een nieuwe bestemming kunnen geven.  Hierbij kun je denken aan een restaurant, theater, een atelier, maar bijvoorbeeld ook aan woonruimte.    

Onze monumenten

 

Het Groninger Monumentenfonds heeft op dit moment 12 monumenten in haar bezit. Hiervan staan er 7 monumenten in de stad Groningen en 5 in de provincie.

                                       Onze samenwerkingspartners: